Blogi

Suvised vitamiinid ja mineraalid: tervisetoetajad päikeselisel hooajal

by Hanna-Maria M on Jun 29, 2023

Suvised vitamiinid ja mineraalid: tervisetoetajad päikeselisel hooajal

Suvi on täies hoos ja koos sellega saabus ka aeg, kus saame nautida päikest, soojust ja pikki sumedaid õhtuid. Me kõik teame, et vitamiinid ja mineraalid on olulised meie keha tervise ja heaolu tagamisel ning suvisel ajal on mitmeid erilisi toitaineid, mis aitavad meil ennast tunda veelgi paremini. Selles blogipostituses keskendume just vitamiinidele ja mineraalidele, mis on olulised meie heaolu, sära ning energiataseme tagamiseks sel päikeselisel perioodil.

1. D-vitamiin

D-vitamiin on üks olulisemaid vitamiine, mida meie keha vajab tervete luude ja immuunsüsteemi jaoks. See suurendab fosfori ja kaltsiumi imendumise võimet ning hõlbustab kehas vastupidavuse arendamist. Üks parimaid viise selle vitamiini saamiseks on päikese käes viibimine. Päikesevalgus aitab meie nahal sünteesida D-vitamiini. Lisaks võib seda vitamiini leida ka toidust, näiteks rasvasest kalast (lõhe, tuunikala), munad ja piimatooted.

2. C-vitamiin

C-vitamiin on suurepärane antioksüdant, mis aitab tugevdada meie immuunsüsteemi ja kaitsta rakke oksüdatiivse stressi eest. Suvel on suurepärased C-vitamiini allikad tsitrulised nagu apelsinid, sidrunid, laimid, aga ka marjad nagu maasikad, mustikad ja mustsõstrad. Samuti võib C-vitamiini leida ka köögiviljadest (paprikast, tomatist ja brokkolist). Looduslikku C-vitamiini sisaldab ka Korilase metsmustika-ja mustsõstra ekstrakt, mis annab energiat ja hoiab tervise tugevana.

3. B-vitamiinid

B-vitamiinid, nagu B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ja B12, on olulised energia tootmiseks, närvisüsteemi toetamiseks, mälu eest hoolitsemiseks ja ainevahetuse reguleerimiseks. B-vitamiini leiab teraviljadest, piimatoodetest, seemnetest ja pähklitest, pärmist, maksast, idudest, kalast ja banaanist. Sellest, et organismil on mõnest B-grupi vitamiinist vajaka, võivad anda märku näiteks meeleolumuutused ja väsimus, samuti lihasnõrkus või kaalulangus. Stressi ja väsimuse korral tuleks jälgida, et toidus oleks piisavalt B1-, B6- ja B12-vitamiine.

4. Magneesium

Suvel on magneesiumi tarvitamine eriti oluline. Aktiivsete tegevuste ja kuumade ilmadega võib keha vajada lisatuge lihastele ja energia tasemele. Magneesium aitab leevendada lihaspingeid, toetab hüdratsiooni, tõstab energiataset ning aitab stressi ja ärevust leevendada. Lisaks parandab magneesium unekvaliteeti, mis võib olla suvisel eriti kasulik pikkade päevade tõttu. Magneesiumi saab avokaadost, banaanidest, pähklitest, seemnetest ja täisteratoodetest.

5. Probiootikumid

Suveaeg võib kaasa tuua erinevaid seedeprobleeme, kuna suvel on grillliha moes ning toitumine ei pruugi olla nii regulaarne. Probiootikumid on suurepärased abilised seedetrakti tervise toetamisel. Need kasulikud bakterid aitavad tasakaalustada soolestiku mikrofloorat, parandada seedimist ja tugevdada immuunsüsteemi. Probiootilisteks toiduaineteks on ennekõike fermenteeritud toidutooted, milleks on nii hapendatud piimatooted (hapupiim, keefir, jogurt, jm.) kui ka hapukapsas, hapendatud kurgid, seened ja oliivid. Lisaks võib neid kasulikke baktereid tarvitada ka toidulisandina, näiteks Korilase Seedimine+ probiootikume, mis on arendatud koostöös Eesti teadlastega.

6. Antioksüdandid

Antioksüdandid mängivad suvisel ajal olulist rolli meie tervise toetamisel. Neil on võime neutraliseerida vabu radikaale, mis tekivad päikese käes viibides ja stressirohketel aegadel ning võivad kahjustada meie keha rakke. Antioksüdandid aitavad kaitsta nahka päikesekahjustuste eest ning toetavad immuunsüsteemi tugevdamist. Suvised toidud nagu marjad (nt maasikad, mustikad, vaarikad), tsitruselised, punane paprika ja pähklid on suurepärased antioksüdantide allikad. Antioksüdantiderikas on ka Korilase puhas metsmustika ekstrakt, mis sisaldab kontsentreeritud kujul mustikate kasulikke omadusi ja on keha poolt lihtsasti omastatav. 

On oluline meeles pidada, et mitmekesine toitumine on võti kõigi vajalike vitamiinide ja mineraalide saamiseks. Lisaks toidule võib kaaluda ka toidulisandite kasutamist, eriti kui teie toitumine ei pruugi olla tasakaalus või kui vajate konkreetsete toitainete täiendavat tuge. Nii et võtke suvepäevadest viimast ja toetage oma keha suviste vitamiinide ja mineraalidega!