Blogi

Lutsern - Kõikide Toitude Isa

by Hanna-Maria M on Sep 04, 2023

Lutsern - Kõikide Toitude Isa
Lutsern võib meile tuttav olla poeriiulitelt, kus seda idudena müüakse, või seostuvad meil sellega hoopis suured rohelised põllud. Tegelikult peitub selles väekas taimes palju enamat. Mitmed teadusuuringud näitavad, et lutsern pakub märkimisväärset kasu neile, kes seda kasutavad.
Lutsern on üha enam populaarsust kogunud inimeste toidulaual, kuna see sisaldab palju inimorganismile kergesti omastatavaid vitamiine, mineraalaineid, valke ja asendamatuid aminohappeid. On leitud, et see aitab kaasa üldisele tervisele, soolestikule, seedimisele, toetab neerude tööd ning avaldab positiivset mõju insuliinitasemele, kolesteroolile ja immuunsusele.
Medicago Sativa ehk lutsern on tuntud põllukultuur juba 16. sajandist. Algselt hüüti seda Pärsia aladelt pärit taime “al-fac-facah´ks”, mis tähendab tõlkes “kõikide toitude isa.” Lutserni teeb eriliseks veel asjaolu, et sellest on tarvitavad kõik osad – lehed, varred, juured ja seemned. Just seemnetest saab kasvatada kõrge toiteväärtusega idusid, mida võib kohata näiteks poelettidel.

Võimas juurestik

Lutsern omab erakordselt võimsat juurestikku – hariliku lutserni juur tungib kuni 10 m sügavusele pinnasesse. See võimaldab taimel ammutada mineraale, mis teistele taimedele jäävad kättesaamatuks. Märkimisväärses koguses suudab taim tänu sügavale ulatavale juurestikule ammutada toitaineid, nagu A-, D-, E- ja K-vitamiinid, aga ka kõik B-vitamiinid.

Ravimtaimede eelkäija, lutsern

Rahvameditsiinis peetakse lutserni keha puhastajaks, kuna ta puhastab seedetrakti ning väljutab kehast mürk-ja jääkaineid.
Traditsioonilises Hiina meditsiinis kasutati lutserni lehti söögiisu stimuleerimiseks ja haavandite leevendamiseks. Indias leidis lutsern kasutust Ayurveda arstide hulgas veel seedehäirete, kollatõve ja vere hüübimishäirete korral.
18. sajandil kasutasid põlisameeriklased lutserni toitudes lisandina, et selle abil söökide toiteväärtust suurendada. Sajand hiljem, kasutasid Ameerika arstid seda taime pulbri kujul ka putukahammustuste leevendamiseks.

5 põhjus, miks tarbida lutserni

1. Imeline vitamiinide ja mineraalide allikas
See taim on fütotoitainete; A-, C-, E- ja K4-vitamiini; mineraalide: kaltsiumi, kaaliumi, fosfori ja raua ning 14 aminohappe, sh 8 asendamatu aminohappe: leutsiini, fenüülalaniini, trüptofaani, treoniini, isoleutsiini, metioniini, valiini ja lüsiini, allikas.
Tema suur A-vitamiinisisaldus on eriti kasulik nahale ning suur räni- ja kaltsiumisisaldus luudele, küüntele, juustele ja hammastele.
2. Organismi puhastaja
Lutsern puhastab hästi kogu keha, eriti maksa. Äärmiselt toitainetihe lutsern aitab täiendada maksa toetavate vitamiinide ja mineraalainete, eriti maksas ja rasvkudedes talletuva K-vitamiini, varusid. Seda olulist rasvlahustuvat vitamiini leidub lutsernis erakordselt suurtes kogustes. See avaldab otsest mõju maksale, kus see aitab säilitada tervet vere hüübimist.
3. Tugi seedimisele
Lutsern sisaldab hulgaliselt seedeensüüme, mis lagundavad toidu erinevaid komponente. Amülaas, mis lagundab süsivesikuid, tärklist ja suhkrut, lipaas rasvu ja proteaas valku.
Keha toetub seedimise optimeerimiseks suuresti kiudainetele. Kiudained võivad vähendada ka soolepõletikku. Seega aitab lutsern lahendada selliseid probleeme nagu seedehäired, puhitus, krambid, kõhulahtisus, kõhukinnisus ja bakteriaalne tasakaalustamatus soolestiku mikroflooras.
Lisaks sisaldab lutsern palju prebiootikume – ühendeid, mis väetavad ja toidavad soolestikus leiduvaid häid baktereid (probiootikume). See aitab neutraliseerida halbu baktereid, mis võib põhjustada terve hulga terviseprobleeme.
4. Immuunsüsteemi tugevdaja
Lutsernis leidub folaati, mis on vitamiin B9 naturaalne vorm. Hiljuti saabus meile Taani labori protokoll, mis kinnitas folaadi ehk B9 vitamiini olemasolu ka meie puhtas lutserniekstraktis.
Folaat aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele ning vähendab väsimust ja kurnatust. Samuti on see abiks normaalsetele psühholoogilistele funktsioonidele.
5. Kolesterooli ja veresuhkru taseme kontrolli all hoidmine
Lutsern on näidanud, et selles on muljetavaldav kogus kiudaineid, mis on kolesterooli vastases võitluses väga olulised. Lisaks paljudele teistele keemilistele ühenditele, mida nimetatakse saponiinideks, võivad kiudained kinnituda kolesterooli külge ja takistada selle lukustumist arterite seintele. See aitab tasakaalustada ka hea kolesterooli taset kehas.


Kasutatud allikad:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/alfalfa#safety
  2. https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/alfalfa.html
  3. https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/alfalfa
  4. https://wellnessmama.com/188/alfalfa-herb-profile/
  5. https://www.terveeluterve.ee/tag/lutsern-2/
  6. https://ecosh.ee/9-superfoods-vorratu-toitainete-rikkus-mis-toidab-puhastab-ja-tervendab/