Blogi

Kasulikud ravimtaimed talviseks ajaks

by Hanna-Maria M on Dec 22, 2022

Kasulikud ravimtaimed talviseks ajaks

Külm hooaeg nõuab meilt üpriski palju ning seetõttu peaks me oma organismi ka võimalikult edukalt toetama sel nõudlikul perioodil. Kui otsite looduslikku viisi, kuidas kaasa aidata oma tervisele sel talvisel hooajal, siis tasub näiteks vaadata ravimtaimede poole. Ravimtaimed on looduses ja aiamaal kasvavad taimed, millele omistatakse inimorganismile kasulikke omadusi. Nendest taimedest on võimalik valmistada erinevaid teesegusid, tinktuure ja tõmmiseid.

Millistest ravimtaimedest oleks meile kasu just talvisel perioodil?

  • Pärnaõis

Pärnaõitest valmistatud teed juuakse enim palavikualandajana külmetushaiguste ja gripi ajal. Tee soodustab higi-ja uriinieritust ning on põletikuvastase toimega. Pärnaõieteed kasutatakse veel köha leevendamiseks ja kurgu kuristamiseks. Lisaks arvatakse, et pärnaõied tõstavad organismi vastupanuvõimet nakkushaiguste vastu.

Muidugi on igal heal asjal ka oma varjupool - pärnaõie tarvitamisega soovitatakse üldjuhul piiri pidada. Pärnaõieteed ei tohiks isegi krooniliste hädade puhul tarvitada kauem kui kolm nädalat järjest. Pärast seda perioodi tuleks pidada selle tarvitamisest poolteist kuud vahet.

  • Angervaks

Angvervaks on eelkõige tuntud loodusliku apiriinina. Rahvameditsiinis kasutatakse angervaksa palaviku alandamiseks ja peavalu leevendamiseks. 

Soojendava mõju tõttu kasutatakse angervaksa ka kerge külmetuse leevendamiseks, organismi puhastamiseks, seedeprobleemide ja kõrvetiste puhul. Samuti rahustab angervaks närvisüsteemi, vähendab lihaspingeid ja mõjub põletikuvastaselt. Tänu verevarustust parandavale toimele soovitatakse antud taime ka menstruaalvalude leevendamiseks ja liigesevalude vähendamiseks.

Üldiselt pole angervaks soovitatav astmaatikutele. 

  • Islandi käokõrv ehk islandi käosamblik

Islandi käokõrv sisaldab rohkesti antibiootilise toimega samblikhappeid, mõruaineid, mineraalaineid, valku ja B12 vitamiini. Samblikule omistatakse immuunsüsteemi tugevdav ja põletikuvastane toime. Lisaks ergutab ta sapieritust, tõstab söögiisu, leevendab valu, suurendab maomahla eritumist, stimuleerib seedetegevust, normaliseerib seedehäireid.

Ravib külmetushaigusi, köha, nohu, bronhiit, kopsupõletikku, astmat, kopsutuberkuloosi, kurguhaigusi, kõhukinnisust ja kroonilist kõhulahtisust. Ei sobi rasedatele ja väikelastele, võib põhjustada nahaärritust. 

  • Punane päevakübar ehk siilkübar

Punane päevakübar suurendab inimeste vastupanuvõimet nakkushaigustele ning sellest võib olla abi nii viirushaiguste ennetamisel kui ka juba tekkinud haiguse tõkestamisel.

Taimetee tarvitamine võib kiirendada paranemist, olles abiks külmetushaiguste, gripi, nohu, käheda köha ja põletike korral. Taim ergutab ka ainevahetust ning soodustab jääkainete eemaldumist organismist.

Tarvitada tohib punast päevakübarat kuni kaheksa nädalat järjest, siis tuleb kindlasti vahet pidada. Punane päevakübar ei  sobi inimestele, kes on allergilised korvõielistele taimedele, ning inimestele, kes tarvitavad immuunsust allasuruvaid ravimeid, samuti ei soovitata seda rasedatele.

  • Astelpaju

Kõik astelpaju osad – marjad, lehed ning seemne- ja viljalihaõlid – sisaldavad rohkelt bioaktiivseid ühendeid. Neis on rikkalikult looduslikke antioksüdante ja vitamiine, mineraale, aga ka valke ja kasulikke küllastumata rasvhappeid. See tähendab, et astelpaju on ühtaegu ääretult turgutav meie immuun- ja närvisüsteemile. Teaduslikud uuringud kinnitavad astelpajus erakordselt kõrget antioksüdantide sisaldust, mille eesotsas on askorbiinhape ehk C-vitamiin.

C-vitamiin toetab meie organismi väga mitmel viisil: tugevdab selle vastupanuvõimet eri haiguste vastu, peletab väsimust ja stressi ning on vajalik ka tagamaks terved hambad ja igemed.

 

Kasutatud allikad:

  1. https://60pluss.postimees.ee/2791180/miks-tasub-juua-parnaoieteed
  2. http://www.eestiloodus.ee/index.php?artikkel=74
  3. https://kodu.ohtuleht.ee/825195/keeda-terviseks-tervist-tugevdav-angervaksatee
  4. https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/83092775/angervaks-vaekas-taim-rahututele
  5. https://metsauhistu.ee/angervaks-on-vaetaim/
  6. https://bioblogi.eu/tervis-ja-hingerahu-teedest/
  7. https://kroonika.delfi.ee/artikkel/70250339/parimad-ravimtaimed-talviste-kulmetushaiguste-vastu
  8. https://tervisliktoitumine.ee/astelpaju-kodumaine-supermari/