Blogi

Ekstrakt, tinktuur, tõmmis - kas Sina tead, mis on nende erinevus?

by Hanna-Maria M on Sep 19, 2022

Ekstrakt, tinktuur, tõmmis - kas Sina tead, mis on nende erinevus?

Toidulisandeid võib poelettidel kohata erinevate vormidena - tablett, kapsel, ekstrakt, tinktuur, kummikommid, tõmmis, eliksiir jne. Aga mis on nende erinevus? Kas nad toimivad võrdväärselt?

Suuremas maailmas on järjest enam populaarsust kogumas just erinevad ravimtaimede eliksiirid, kuna tablettide ja pulbritega võrreldes on vedelikud suurema toitainete sisaldusega ja kergemini keha poolt omastatavad. Selles blogiartiklis võtamegi luubi alla spetsiifiliselt vedelamad toidulisandite vormid - tinktuur, ekstrakt ja tõmmis.

Vesitõmmis

Teed või tõmmist valmistatakse tihtipeale kodustest tingimustes. Vesitõmmise valmistamiseks võetakse 1 osa ürti (näiteks mõni ravimtaim) ja 10 osa vett. Hoitakse 15 minutit keevas veevannis, seejärel lastakse 45 minutit jahtuda ja kurnatakse. Valmistatud teed, tõmmist ei ole soovitatav säilitada üle ööpäeva. Ka mitte külmikus. 

Tinktuur 

Alkoholtõmmise ehk tinktuuri valmistamiseks kasutatakse 40%-list viina või piiritust (droogi ja piirituse vahekord on näiteks 1:10), mis valatakse droogile. Segu pannakse kinnisesse anumasse ja hoitakse üks nädal toatemperatuuril pimedas. Vahepeal tuleks anumat loksutada, seejärel segu kurnatakse. 

Alkohol või äädikas tõmbab taimeosadest välja toimeained, kontsentreerides need vedelikuna. Droogina võib kasutada erinevaid taimeosi - näiteks juured, ürdid, lehed, õied jpm. 

Tinktuuri ja tõmmise kontsentratsioon varieerub sõltuvalt kasutatavast ürdist ja vedelikust. Leidub erinevaid maitsetaimi, mida on kõige parem segada vedelikuga vahekorras 1:6 või 1:8 ehk mille valmistamiseks kasutatakse palju rohkem lahustit. See muudab lõpptulemuse ka ise lahjemaks ning kasulike toitainete koguse väiksemaks. 

Sel põhjusel on tinktuurid ja tõmmised tavaliselt vähem tugevatoimelised kui vedelad ekstraktid ja vedela ekstraktiga sama efekti saavutamiseks peate kasutama rohkem tinktuuri.

Ekstrakt

Taimede ja marjade ekstraheerimise meetodeid on erinevaid - selles artiklis keskendume perkolatsioonimeetodile. 

Perkolatsiooni puhul suunatakse vedelik läbi jämedalt jahvatatud (taime) pulbri või läbi tervete marjade. Surve abil suunatakse vesi filtersõelade vahel olevast toorainest läbi. Sõeladele suunatud kuuma survevee abil saame marjadest ja taimsest toorainest kätte toitaineid ja nii valmib tõmmis. Kuna tõmmis on vedelikuga toitainete kogum, siis ekstrakti saamiseks aurutame tõmmisest vett välja. Sellega saavutame parimad tulemused vitamiinide, aminohapete ja antioksüdantide parima võimaliku konsentratsiooni toodetesse.

Aurutusprotsessi käigus toitained kontsentreeruvad. Ekstrakt saavutab mikrobioloogilise tasakaalu ning toode bioaktiveerub. Aurutamine kestab, kuni ekstrakti kuivainesisaldus on nõuetekohane. Valmis ekstrakt pannakse laagerduma ja aja jooksul ekstrakt selitub. 

Seda meetodi kasutame meie Korilases ja nii valmivadki meie kõrgelt kontsentreeritud, looduslikud ja bioaktiivsed ekstraktid. Bioaktiivsus on ekstraktide puhul äärmiselt oluline, sest see muudab toote sees olevad toitained organismi poolt lihtsasti omastatavaks.

Leia enda tervist toetavad ekstraktid - korilane.ee